Esrum sø. "sort af aborrer"
Esrum Sø
"
Sort af aborrer"
Det var med spænding at jeg pakkede bilen for at køre hele vejen til sjælland for fiske i Esrum sø. Jeg var inviteret af Per B. Larsen, som jeg kender som en erfaren søfisker. Esrum sø er Danmarks vandrigeste sø, så det er en stor mundfuld uden en guide. Jeg havde hørt om det fine aborrefiskeri, der har været på søen de sidste år. Der er fanget mange aborre over kiloet efter at erhvervsfiskeriet er ophørt. Adskillige aborrer over 1,5 kg med Per B. Larsens kæmpe aborre på 2.060 gr. fra 2004, som den allerstørste, hvilket også er eksisterende sø rekord.

Sjørup Havn.

Vi stævnede ud fra Sørup havn, hvor Lystfiskerforeningen har sine både liggende. Vi var ikke alene, da alle foreningens 9 både var på søen denne pragtfulde oktober morgen. Vejret var simpelthen fremragende. Høj sol og søen lå helt spejlblankt, der var ikke en vind, der rørte sig. Per fortalte, at der let kommer store bølger på grund af at søens nord/sydlige retning, men vi var heldige hele weekenden. Vi sejlede til den nordlige ende af søen for at starte dagen der. Vi fiskede med små pirke og et par stænger med levende skaller

Per - hvor dybt er der her ?

Der er 14 meter, hvorfor ?

Jeg kan ikke helt få skallen helt ned til bunden.

Du har garanteret firet den lige ned i kæften på en gedde, grinede Per.

Jeg strammede op og ganske rigtigt, så kunne jeg mærke de dybe rusk fra en gedde i dybet. Med et bredt grin fightede jeg en ilter 5 kilos gedde til overfladen. Gedden blev håndlandet med sikker hånd af Per B. Larsen. Han forklarede også at vi måtte forvente en del sidegevinster i form af gedder, selvom vores skaller var beregnet på søens aborrer.

Det var faktisk kun gedderne, der ville have vores skaller denne morgen. Vi fik faktisk 10 gedder op til 6,1.

Sort af Aborrer.

Vi fangede fint med aborrer på pirk og ophænger. Størrelsen var dog ikke noget at råbe hurra for. Vi fangede små aborrer på 15 - 20 cm ustandseligt. Vi sejlede stille rundt med elmotor og fiskede på alle de stimer - vi så på ekkoloddet. Det specielle ved Esrum sø - er den store bestand af aborrer. Det man ser på ekkoloddet i de fleste danske søer - er store stimer skaller. Men på Esrum sø er det i stedet store stimer af aborrer. Søen er faktisk "sort af aborrer"! Ustandseligt var der stimer på loddet, som viste sig at være små aborrer. De store aborrer lod dog vente på sig.

Hver gang vi så noget på loddet, så kunne vi fange små aborrer ved at sænke en "Lurette" pirk i dybet.

Luretten er en gammel ABU pirk, som ikke produceres mere. Jeg har dog nogle stykker, som jeg har fået af Klaus Guldbrandsen - en gammel kammerat fra Viborg. Han støber selv i størrelsen 12 og 18 gr. Det er pirk, som traditionelt bruges på Viborg søerne, men altså også på Esrum sø med succes.
Kaptajnen fandt den ene stime aborrer efter den anden og i løbet af dagen får vi aborrer op til 500 gr., men de store lader vente på sig. De andre både har også svært ved at lokke de store på krogen. Det lykkes faktisk kun for en båd i løbet af lørdagen.

Henrik og Martin finder de store og har fint fiskeri i en halv times tid.

Martin Lenzberg fik et par fine aborrer godt over kiloet.
Det samme fik Henrik Bahrenscheer. Her med den største på 1.410 gr.
Søndagen startede som en ærtesuppe. Vi måtte faktisk sejle efter kompas
Den eneste aborre, som vi hørte om søndag - var en aborre på 1.340 gr. Fanget af Filip Faurholm
Ellers var det gedderne, der tog vores små skaller i stedet for aborrerne. Her ses Torben Christensen fra Pike85 med dagens største gedde på 7,7 kg.


Alt i alt havde jeg en super oplevelse på Esrum sø. Det gode kammeratskab, hvor alle taler med alle, dog i en hård, men uretfærdig tone, gør det hyggeligt at være på søen. Stemningen, de fine træbåde og det gode fiskeri, gør, at jeg kun kan anbefale, at melde sig ind i Lystfiskerforeningen.