Stand-up Mini-Jigs - Til aborrer for sjov

Smuk aborre

Hvis du spørger mig - så vil jeg altid mene - at naturlig agn altid er nummer et, når det gælder om at fange aborrer. Men det er ikke altid - at jeg kan nå at skaffe små skaller til et hurtigt aborresats. Så derfor falder valget tit på en anden metode, som også er hamrende effektiv. Mini-jigging.

Fiskestangen under armen og en kasse stand-up mini-jigs i forskellige farver og så af sted i en fart. Lettere kan det ikke være.

 

Smuk aborre

Når træerne for alvor står i efterårets smukkeste farver og bladene falder, så starter min aborre sæson. Nu falder rankegrøden og skallerne har ikke længere skjul og må derfor samles i store stimer for at få en smule beskyttelse for rovfiskene generelt og aborrerne specielt. Rovfiskene har gået sommeren igennem med meget slukne maver. Sommergedder og aborrer er ikke noget kønt syn og de er ikke i top kondition før godt hen på efteråret. De er nu at aborrerne skal til at smovse sig i skallestimerne og skaffe sig kræfter til gydningen i april/maj.

I perioden november til april er aborren bundnær og derfor er mini-jigging en god metode. Vandet er en smule varmere ved bunden og derfor foretrækker aborren at opholde sig der - det meste af vinteren igennem. De holder gerne til på hård og ren bund, så det er her du skal forsøge, hvis du vil optimere dine chancer for mange aborrer.

Teknikken.

Jeg bruger en 7" stang med et lille fastspolehjul. Stangen er helaktion. Den skal ikke være blød, men snarere det - jeg kalder "elektrisk". Dvs. at ethvert lille puf eller ændring i bunden kan mærkes i stangen. En god jig stang skal have så meget følsomhed - at du kan mærke - det splitsekund aborren har inhaleret mini-jiggen, gerne inden den spytter. Stangen skal også have så meget rygrad, at krogen kan sættes i aborrens forholdsvise hårde mund.

 

Minjig rig

Linen er 0,10 fletline bundet til en tregangs swiwel med 0,24 floucarbon som forfang. Synket er som regel omkring de 7 gr. Hvis rigget skal være extra følsomt, så kan synket monteres på et rør, så linen kan løbe frit.

 

Indspinning metoden minder mest om vinteren isfiskeri. Store bevægelser er forbudt. Lad rigget synke til bunds, gerne med stram line, da hugget kan komme ned gennem vandet. Når bunden er nået, så gælder det om at give mini jiggen liv. 2 - 3 små vip med håndleddet , efterfulgt at en pause. Hugget falder tit i pausen, så det er med at holde linen stram hele tiden. Hugget mærkes som et svagt ryk eller et lille puf. Der skal gives kontant modhug. Mini jiggen imiterer en lille fødesøgende fisk. De små hop hen over bunden, ligner en lille fisk, der er optaget af at finde føde-emner på bunden.

 

aborre

 

Aborren har ikke decideret tænder som mange af de andre rovfisk. Mundhulen er besat med meget små tænder, som er svagt bagudrettet. Aborren kan derfor ikke spidde eller fastholde bytte, som sandart eller gedde.

Aborre sug

Aborren sluger føden i en mundfuld og synker i samme bevægelse. Den angriber gerne byttet skråt bagfra i den blinde vinkel. Den åbner sin enorme mund, så hurtigt at der skabes et stort vakuum og byttet ryger med hovedet først ind munden, hvor den holdes fast og sluges helt i næste bevægelse SE VIDEO. Dette undertryk er meget voldsomt. Når aborren i sensommeren jager løjer eller smelt i overfladen, så kan du høre de voldsomme "swop" fra aborrer, som forsøger at sluge deres bytte.

Fra studier i akvarium har jeg observeret at 9 ud af 10 gange sluges småfisk med hovedet først, men ind imellem sker det, at de sluger den med halen først. Aborren er i stand til at sluge skaller, som er større end 2/3 af den egen længde. Jeg har set aborrer fordøje, så store skaller at skallens hale stak ud af munden på en aborre i længere tid. Aborren har dog den specielle evne, at den kan tømme maven helt for indhold.

Efter at have angrebet står den stille indtil den sluger eller spytter agnen. Aborren spytter med det samme, hvis agnen ikke er spiseligt. Det er derfor extremt vigtigt at være hurtig med modhugget, da aborren ikke kroger sig selv

Minijigs

Farvevalg.

Gul og rød er de klassiske aborre farver, som har næsten altid virker. Jeg bruger dem mest i starten af sæsonen, hvor temperaturen stadig er over de 5 - 7 grader. Chartreuse bruges meget af lystfiskerne i Gudenåen nær Randers og her fanger den godt.

 

Barsen på minijig

I den hvide udgave har den vist sig også at være effektiv til brasen og store skaller. Jeg har endnu ikke fanget fredsfisk på de andre farver, men det er mere reglen end undtagelsen, at jeg nupper en stor fredsfisk under fiskeri med den hvide mini-jig. Største fredsfisk er en gråskalle på 800 gr. Hvilket fødeemne de tager den for ved jeg ikke, men mini-jiggen sidder langt inde i munden, så de tager den hårdt.

Pink er den bedste farve, når kulden for alvor sætter ind. Det er en gylden regel at jo koldere vandet er - jo mere beherskede skal bevægelserne være med jiggen. Så den lyserøde skal altså fiskes nærmest med nøk eller så små bevægelser som anvendes ved isfiskeri.

Aborren kan på visse dage være totalt fikseret på bestemte farver. Jens Ploug skriver i en af hans bøger at han under aborrefiskeri slet ikke kunne få noget hug, før han fik den ide at pynte agnene med et stykke flourød plast, som de havde hugget fra et vejarbejde. Men så væltede han også fisk op.

Det er i sådan en situation at du skal hele boksen igennem inden du rammer den farve de er fikseret på. En sådan dag, hvor du har den fornemmelse, at de bare står og trykker sig dernede og ikke gider spor. De andre fanger heller ikke noget. Men det er til gengæld fedt at ramme den rette medicin med en sort eller grå minijig, når de andre bare "nul-bonner" på den hårde måde.

Aborrens forslugenhed er en kendt sag. Aborren sluger sit bytte ved at suge det ind i munden. Det sker ved - at den åbner munden, så hurtigt, at der opstår et voldsomt undertryk, som suger byttet brutalt ind i munden. Du kan se en video, hvor en stakkels skalle oplever dette på. SE VIDEO - Det har altid undret mig at selv små aborrer kan sluge spinnere, hvor hele trekrogen sidder fast inde i munden, selvom det næsten er fysisk umuligt at proppe den derind med håndkraft. Det siger noget om kraften i det vakuum aborren benytter sig af under sin jagt.

Perky bindeanvisning

( Se binde anvisninger her ) aborre.dk/artikler/perky

perky

Mini-jiggens krop er fyldig, da cactus chenillen stritter pænt ud fra kroppen. Dette gør at aborren lettere kan suge den i sig. Marabou halen får mini-jiggen til at pulsere og virke lækker og levende. Når du har set - hvor levende halen ser ud i våd tilstand, så vil du forstå hvorfor aborrer falder for bedraget. Standup virkningen på mini jiggen er opnået ved at bøje krogen svagt, så den får en svag vinkel op fra bunden, der gør at aborren får krogen rigtigt ind i munden, når den sluger jiggen. Krogen sidder 9 ud at 10 godt fast i overmunden. Minijiggen er designet med vægten under krogen og en lille krumning. Dette gør at den altid lander på bunden med krogspidsen opad. Altså "standing up". Krogen fanger næsten aldrig "snask" og fisker derfor effektivt hele tiden.

 

Jeg har oplevet dage, hvor mini-jigging har været den eneste metode, der har kunne lokke de sommetider surmulende aborrer til hug. Find den rigtige farve på dagen og få et let og fornøjeligt fiskeri efter de sortstribede røvere. Knæk og bræk.

 

November 2010