Randers-aborrer
Randers-aborrer

Randers-aborrer
To ture i det GudenÅ'ske.
-

Tekst og fotos: Ole Asserbo.

Kaspar Wendelin med dagens største på 1,2 kg. DEN FØRSTE TUR

- En skidekold og solbesparende lørdag hér i det nye år, befandt vi os i det Gudenå'ske, nærmere betegnet Randers havn hvor åen munder ud. Tidligere års erfaring har vist, at de brakke aborrer fra Randers fjord kan være et aktiv i februar - april, når de igennem havnen trækker op i åen under deres tilbagevendende gydevandring og familiesammenføring.
Således var Wendelin (Den mandlige udgave af Lotte Heise) og jeg selv en tand for tidligt på den, målt udfra tidligere års erfaringer og teorier. Heldigvis er fisk nu engang fisk, som ikke altid følger i sporet på vores erfaringer og de teorier vi gør os om dem. Selvom man ofte kan tegne en tendens for eksempelvis en hugperiode, syntes aborren svære at stille uret regelmæssigt efter - dog udelukkende attraktivt for fiskeriet efter den.
Bevæbnet med letspins-stænger og paternoster-tackler fiskede vi os igennem den "rene havne-natur", som er det eneste minus ved stedet. Fik vi en fisk på en lokalitet, blev vi i området for en tid, og fik som regel et par stykker yderligere på både kunst- og naturlig agn, fisket hver for sig og i kombination, præsenteret som "slow-spin" og "jiggin' with it".
---
Efter knap 7 timers fiskeri kunne vi se tilbage på en sammenlagt fangst af 29 aborrer med et pænt gennemsnit og en "top of the pops" på 1,2 kilo til Wendelin - alt i alt en fornøjelig tur.

Kaspar Wendelin med dagens største på 1,2 kg.
EN UGE SENERE
- Ganske herligt vejr; endnu koldere end sidste tur, slagregn i perioder og masser af forfriskende vind fra vest -men hva', er der fisk at fange ?
Og det var der i høj grad - men af noget mere moderat størrelse end på sidste tur, fra pillefinger størrelse optil 400-500 gram. Folk med kilos-komplekser vil sandsynligvis ha' oplevet fiskeriet som en plage, men omvendt hvem vil ikke gerne fange sammenlagt over 100 fisk, frem for slet ingen - hvilket rent faktisk var tilfældet for vores naboer, der drog hjem med hold i nakken og lugtfri fingre. Nogen agn fanger bare bedre!. -
AGN TIL ABORREN PÅ STRÆKKET
Spørger man de lokale eller smugkigger enden af linen, sidder der som regel en lysegrøn / transparent jigg med sølvglimmer for enden af et paternoster-tackel og jo, denne variant har da også sine tro tilhængere, hvorfor den selvfølgelig også fanger fisk. De "dovne" lokale, fisker i reglen stationært bundmede med levende småskalle eller løje som  faktisk ikke giver det vilde fiskeri, i forhold til de aktive fiskere der spinfisker med hele, døde agnfisk eller filetere / haler af løje / skalle.
En super effektiv agn til aborre, og særligt i strømvand (spørg mig ikke hvorfor!) er Berkley "parfumen-jiggs" hvor farven syntes at spille en mindre rolle. Dog skal fremhæves Power-bait micros "Red Trout worm" som har en igle-ligende form og hurtigt konstatere om der er hugvillige aborre eller ej.
Pga. agnens størrelse lokker den dog også de helt små aborre, men de større æder også små føde emner.
2 kolde til fra sack'en.
Vil man bevæge sig uden om de små aborre og forsat fiske med et gummi dyr, er "Saltwater Power Tube" -mørke grøn blæksprutte imitation med sølvglimmer- sagen, da den sortere de mindre fisk fra. En ligeså glimrende løsning / agn er at kombinere et alm. sprutte-skørte med en hel lille skalle / løje eller en filet af et større eksemplar.
5-6 små regnorm fisker og fanger bedre end én stor og dvask tigerorm eller lignende, når der fiskes stationært. Skal der spinfiskens med ormen, foretrækkes den enkle store orm og gerne i kombination med en lysperle eller halen fra en hvid jigg eller de "lokales favorit jigg".
-Sidst men ikke mindst, skal nævnes fluer. Streamerfluere på 6-10 cm fanger fint, fisket som spinflue på et paternoster-tackel. Igen er særligt de grønlige farver velfangende -fuldt dresset og godt med flash fiber. Dog kan mindre også gøre det, f.eks. har jeg haft fint fiskeri på fluer med grøn "affaldspose-strimmel" som krop og syntetisk grønt materiale som vinge og hale.
Fluen kan også kombineres med en skalle/løje filet eller en snudekroget regnorm, som med menneske øjne ser ganske håbløst ud, men det er aborren tilsyneladende ligeglad med.  

FISKESTRÆKKET SOM SÅDAN
Strækket starter fra den første af "de 2. broer" og forsætter ud mod fjorden til det "Hvide hus" (vig med sivskov) på stisiden af åen. Dette stræk er, målt i mennesker, det mest populære til særligt aborrefiskeriet, selvom der forsat også fiskes aborre længere oppe i åen og ligeledes længere ud mod fjorden, samt i selve havnes bassiner.
En af grundene til dette stræks popularitet er, udover dér selvfølgelig er fisk, at strømmen der generelt er stærk, dør betydeligt ud her og at bunden er forholdsvis fri for "fremmede legemer" hvilket ellers plager store dele af området - i form af cykler, kundevogne og andet lort, der ikke høre hjemme i en å. 
-
En flot skalle fra de "smukke omgivelser" i Randers.
En flot skalle fra de "smukke omgivelser" i Randers.
Rimterne er "nye" i Gudenåen ved Randers - og de bliver større end denne!
DE ØVRIGE FISK PÅ STRÆKKET

Der kan stort set fanges lidt af hvert på dette fiskestræk, også en skrubbe i ny og næ. De øvrige fisk på strækket er; Sandart fanges særligt under og omkring de 2. broer og er hovedsageligt af mindre størrelse -500 til 1000+ gram.

Både rud -og gråskalle findes på dette stræk, hvoraf gråskallen er talrigest og forekommer ofte i grov kaliber. Flire i vægtig størrelse forekommer, faktisk tror jeg at flere nye eventuelle DK-rekorder har været oppe og vende. Brasen er der under tiden mange af, flest af mindre størrelse - men fisk på 2,5 - 3. kilo forekommer og de lokale snakker om større fisk !

Helt og Rimte forekommer sporadisk og netop med sidst nævnte skal det blive spændende at se hvad "det" bliver til, idet det først er de senere år man er begyndt at registrere rimte i Gudenå-systemet.

Laks og ørreder (hjem i ovnen) fanges udover målrettet også af og til under aborrefiskeri f.eks.. på spin-filet.
Gedder hører til sjældenheder på dette stræk, men terrorisere længere oppe i åen.

Kald det bare en form for havnefiskeri efter ikke typiske "havnefisk".
 

Rimterne er "nye" i Gudenåen ved Randers - og de bliver større end denne!